Figur 3.4.jpg

Utredning og lyttingtrening

JIAS bygger på den franske legen Dr. Alfred A. Tomatis’ teorier om utvikling av en optimal hørselskurve via akustisk musikk. Musikken som benyttes består av spesiell programmert musikk komponert av den danske komponisten Bent Peder Holbech i samarbeid med Kjeld Johansen. Ved å lage audiogram via et Sensografaudiometer som finner barnets optimale hørsel i frekvensområdet fra 125 Hz – 8000 Hz, finner vi barnets personlige hørselsprofil. I tillegg registreres barnets dominansprofil både mtp øre, øye og hånd/fot.

Detaljer om testingen finner du i lenken under. Her finnes også et spørreskjema som kan fylles ut, som kan si noe om dette er noe for barnet ditt.

boy listening.jpg

Etter utredning starter lyttingen med JIAS’ akustiske musikk basert på barnas respektive hørselskurver:

Hvert barn får sitt individuelle lytteprogram vurdert ut fra barnets individuelle hørselsprofil. Barnet sitter i et lydisolert rom og lytter til pipelyder. Den lydtette boksen er utformet med vindu der testdeltager og testleder har blikkontakt. Blikkontakt er viktig for å vurdere barnets situasjon og ha mulighet for å motivere og bekrefte barnet ved behov. Barnet får instruks om å trykke på en knapp hver gang det hørte en lyd. Trykket blir registrert i en Sensograf og registrerer barnets individuelle hørselsprofil og audiogram. Sensografen oversetter raskt den informasjonen som kodes inn fra barnets hørselskurve og helt presist overfører akustisk musikk i form av lydbølger (Ondulation) til en lydfil, som barna skal lytte til. Lydfilene kan overføres via Transfer eller den kan lastes ned på en app (på mobil eller nettbrett). Appen koster ca. 100,- å laste ned.

Lyttingen foregår slik:

tinnitus.jpg

Hvem kan ha nytte av å benytte Johansen-IAS?

Barn og voksne med ulike utfordringer kan ha nytte av JIAS. Eksempler:

Tinnitus, Menyère, sykdom, Epilepsi,  Landau-Kleffner syndrom, Downs syndrom, Slag, Autisme, Stamming og Dysleksi.